Blogg

Hvorfor kan du ikke betale på kortterminal på Koples ladesteder, og hvorfor har vi minuttpris?

Med dagens løsninger kan det oppleves uoversiktlig å regne ut ladeprisen og vanskelig å få betalt. Regjeringen har lagt frem tanker om en ny ladestrategi som trekker frem kortbetaling og fjerning av minuttpris. Vi i Kople er helt enige i at det må bli enklere å lade, men spørsmålet er hvilke løsninger som er de beste for fremtidens elbilbrukere.

Lading

30. juni 2021

Forslag om ny ladestrategi

Etter tilbakemeldinger fra Elbilforeningen og deres forbrukerundersøkelse, har regjeringen lagt frem tanker om en ny ladestrategi for å gjøre det enklere og mer effektivt å lade. Den nye strategien går ut på å installere kortbetaling på alle ladestasjoner. I tillegg skal prisen settes kun for kW bilen mottar, i motsetning til minuttprisen de fleste ladeoperatører har i dag.

I Kople jobber vi daglig for å gjøre det enkelt å velge elbil. Vi kjenner igjen problemstillingene som løftes fram, men å fjerne minuttpris og installere kortbetaling er kanskje ikke den mest fremtidsrettede løsningen? Først skal vi gå gjennom noen av de konkrete utfordringene. 

 

Hvorfor kan jeg ikke betale på kortterminal på Koples ladesteder?

Vi får ofte spørsmål om å etablere kortbetaling på våre ladestasjoner. Det er ikke så merkelig, da det er den betalingsformen vi er vant med fra fylling av fossilbil. Utfordringen med kortbetaling på betalingsterminal er at kostnaden for å etablere og drifte betalingsterminal på laderne er svært høy. Faktisk er denne kostnaden så høy at det rett og slett ikke er lønnsomt for oss som ladeoperatører, med mindre vi setter en ladepris som er skyhøy. Dette ønsker vi selvfølgelig ikke å gjøre!

 

Det er mulig å betale med kort

Vi har gjort det mulig for deg å betale med kort på alle våre ladere i dag. Ikke direkte på en kortterminal, men gjennom app og drop-in betaling akkurat som når man handler på nett. I Kople har vi også valgt å åpne laderne våre for andre apper og ladebrikker enn våre, slik at du i fremtiden kan velge ett kundeforhold på tvers av ladeoperatører. Vi tror at dette er veien å gå fremover for å sikre brukervennlighet, gode ladepriser og et bredt nettverk. Spesielt med tanke på at vanene våre for betaling er i rask utvikling, med mobilbetaling og annen spennende teknologi som er på vei!

 

Les mer: Slik kan du lade med Kople i dag! 

 

Hvorfor har Kople minuttpris på ladeøkten?

Kople opererer i dag med minuttpris. Vi forstår at dette kan være utfordrende da det er vanskelig å beregne pris for å lade. Minuttpris kan sammenlignes med parkeringsavgift, hvor man betaler for tiden laderen er reservert. Fordi ladekurven på elbilene stort sett er slik at effekten bilen tar imot fra en hurtiglader går ned fra rundt 80 %, har minuttprisen vært en viktig komponent - både for å motivere til å stoppe ladingen rundt 80% og eventuelt å flytte bilen når den er fulladet på normalladere. Dette gjør at det blir mindre ladekø, noe som igjen gjør det enklere å velge elbil!

Nå ser vi at teknologien i de nye elbilene gjør at effekten holdes oppe gjennom hele ladeøkten, og batteriet varmes eller kjøles til gunstig temperatur for å motta makseffekt til enhver tid. Dermed lades bilen raskest mulig. Vi håper at dette vil gjøre minuttprisen overflødig på sikt.

 

Vi har fjernet minuttpris i deler av døgnet

I Kople har vi allerede gjort noen grep for å nærme oss ønsket om å fjerne minuttpris. Vi har fjernet minuttprisen på våre ladere i periodene med mindre trafikk, mellom klokken 22.00 og 08.00. Dette er en start, og vi er spent på hvordan utviklingen blir med den nye ladestrategien som kommer fra regjerningen.

 

Fremtidens betalingsløsning

Fordi elbillading er et forholdsvis nytt marked, er utviklingen både rask og spennende. Fremover utvikles det mye spennende teknologi innen betalingsløsninger for lading, blant annet det som kalles Plug&charge. Dette innebærer at bilen selv identifiserer seg for betaling på laderen og ladeøkten starter dermed automatisk når bilen plugges til laderen. Tesla har allerede etablert dette, men kun for sine ladere og biler. Vi vil tilrettelegge for at alle våre ladetyper er åpne for de ulike biltypene så snart det er mulig.

Tilrettelegging for Plug&charge må starte hos bilprodusentene, da de må åpne opp for at laderne kan lese bilens win nummer. Så må de ulike ladeprodusentene tilrettelegge for dette i sin programvare. Det betyr at det kreves en god del utvikling og kvalitetssikring før en Plug&charge-mulighet for alle biltyper er på plass på alle ladere. 

Plug&charge vil erstatte ladebrikke, app eller drop-in betaling slik vi bruker det i dag, og vil dermed gjøre ladeopplevelsen enkel og sømløs. På sikt ser vi for oss at en slik løsning vil gjøre lading så enkelt og sømløst at elbil blir et helt naturlig førstevalg for alle!

 

Kilde:

Elbilforeningen: Stortinget vil ha kortbetaling og enklere prising av hurtiglading

Relaterte blogginnlegg

Aktiviteter på ladestedet
2. juni 2021

Aktiviteter på ladestedet

Med elbil på langtur, kan det være behov for å lade på veien. Benytt ladestoppet til å skape noen koselige øyeblikk! Her er våre tips til hva du kan gjøre på ladestedet.

Lading
Hvordan få best mulig effekt når du skal lade elbilen?
31. mars 2021

Hvordan få best mulig effekt når du skal lade elbilen?

Lurer du på hvorfor du ikke får den effekten som står på laderen når du skal lade elbilen? Dette kan du gjøre for å oppnå høyere ladeeffekt!

Lading
Aktiviteter på biltur
17. februar 2021

Aktiviteter på biltur

Er bilturen preget av skjermbruk og spørsmål om hvor langt det er igjen? Med disse felles aktivitetene kan dere skape gode reiseminner for både små og store!

Lading

Hva leter du etter?