Blogg

Nå skal alle nye bygg være ladeklare

Fra 1. juli blir det lagt til rette for lading av elbil i alle nye bygg. Da skal det bli enklere å installere ladepunkt for elbil.

UtbyggerBorettslag

10. mai 2021

Alle nye bygg må være ladeklare fra 1. juli 2021

Behovet for å lade der vi ferdes øker i takt med økningen i andel elbiler på norske veier. En lovregulering gjør det nå enklere å installere elbilladere. Forskriftendringen som trer i kraft 1. juli innebærer at alle nye bygg må være ladeklare på parkeringsplassene tilknyttet bygget.

 

Hva er et ladeklart bygg?

Ladeklart betyr at det skal være føringsveier for elektrisk infrastruktur fram til der et ladepunkt kan monteres. Slik kan det installeres elbilladere når man ønsker, uten å måtte gjøre tilpasninger i bygget eller på eiendommen.

Å være ladeklar er også viktig for eksisterende bygg, da behovet er like stort for dagens nærings- eller kontorbygg. Det kan også telle positivt ved fremtidig salg av eiendom.

 

Hva betyr endringene for utbyggere og eiendomsselskap?

Nye bygg må ferdigstilles med ladeinfrastruktur. Vi anbefaler at du starter tidlig med å planlegge ladetilbudet, da du kan spare både tid og penger, og sitte igjen med et mer tilrettelagt tilbud til sluttbrukeren.

 

Les mer: Hvorfor bør du starte planleggingen av ladetilbudet så tidlig som mulig i byggeprosessen?

 

Hvilke fordeler kan et ladetilbud gi?

Med tilrettelagt infrastruktur kan du som utbygger eller eier tilby en viktig merverdi til dine leietakere, da de kan tiltrekke seg en større kundegruppe ved å ha et ladetilbud. Dette er med på å styrke plassen deres i et marked hvor leietakere forventer ladepunkter.

I tillegg til å gi mulighet for høyere leieinntekter, genererer elbilladeren også en inntekt dersom du selv eier infrastrukturen. Dette gir deg større fleksibilitet til å velge blant annet ladeopperatør, ha kontroll på effektstyring samt styrke attraktivitet ved eventuelt videresalg til et sameie elIer borettslag.

 

Hvor går veien videre?

Med den høyeste elbilandelen i verden er mer enn annenhver nybil i Norge en elbil. Dette, i kombinasjon med forskriftsendringen 1.juli, gjør at leietakere og forbrukere forventer ladepunkter der de ferdes. 

Lurer du på hvordan du går i gang for å planlegge et ladetilbud til ditt eiendomsprosjekt? Vi i Kople er med deg hele veien fra rådgivning til montasje og daglig drift. 

 

Les mer om ladeløsninger for utbyggere

Relaterte blogginnlegg

Fremtidens destinasjoner er ladbare
6. januar 2022

Fremtidens destinasjoner er ladbare

Elbileiere planlegger stoppesteder og destinasjoner basert på hvor det er enkelt å lade, fordi elbillading skjer samtidig som vi handler, opplever en destinasjon, eller sover på hotell. Sørg for at det blir enkelt å velge din destinasjon ved å legge til rette for elbillading!

DestinasjonsladerUtbyggerHurtigladere
Elbilladere i sameiet Tårnveien 5
26. november 2021

Elbilladere i sameiet Tårnveien 5

Det var spørsmål om når og hvordan - og ikke om, sameiet Tårnveien 5 skulle installere elbilladere. De synes et ladeanlegg var en stor investering, men fikk en god teknisk løsning som var kostnadseffektiv. I tillegg er den enkel for hver beboer.

BorettslagReferanse
Hvorfor bør du ha et ladetilbud til kunder og besøkende?
21. oktober 2021

Hvorfor bør du ha et ladetilbud til kunder og besøkende?

Over annenhver nye bil i Norge er elektrisk, og behovet for å lade der vi ferdes øker med elbilandelen. Dette endrer forventningene vi har til stedene vi besøker.

UtbyggerDestinasjonsladerHurtigladere

Hva leter du etter?